Село Змейца - област Смолян

село Змейца село Змейца
Змейца, срещано още като Змеица се намира в община Доспат. Селото все още е доста населено. Има кметство, читалище с библиотека, детска градина и основно училище. В близост до селото, по пътя между Змейца и Доспат, на Сърнена река, се намира римският мост „Кемера“.
 
 
Покрай Змейца минава туристически вело-маршрут, който достига до с. Гела. Най-високият връх в землището на селото е „Виденица“ („Гьоз тепе“) с 1652 метра надморска височина. Kрай селото има останки от тракийско светилище, за което се предполага, че е било второто по важност в Родопите.
 
 
Старото име на селото е Аланджиево, а в някои османски документи се среща като Ииланджи. През 1870 година има 170 жители и 50 къщи. По време на Междусъюзническата война, през 1913 година, Змеица  е опожарено от 1-ви пехотен софийски полк.
 
още снимки вижте в галерията
 

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре
 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!