Село Надарци - област Смолян

На 1000м надморска вичочина в Родопите, в община Смолян е разположено село Надарци.  Населението му наброява само десетина жители. Тук се намира Надарската пещера.Пещерата се е използвала от предците ни като удобно място за живеене, защото предлагала защита от природните стихии – дъжд, студ.
Надарска пещера е феноменално природно образование на 2,5 млн. години, не е благоустроена и осветена.Керамиката от ранно желязната епоха е оставена от траките, които са обитавали тези места по това време.
Надарската пещера е суха, едноетажна пещера с красиви вторични образувания. Пещерата се използва като убежище на единични прилепи. Намира се на 6 км от пещера „Ухловица”.Този регион на родопите изобилства със села в които е развит селският туризъм.
Такъв пешеходен маршрут преминава и през Надарци по направление: Пещера Голубовица – вр. Черковата – пещера Надарска – с. Могилица. Обща дължина” – 11.1 км.
 
още снимки вижте в галерията
 

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре
 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!