Село Късак - област Смолян

село Късак село Късак
Село Късак е познато още като Касъка. То се намира в община Доспат и попада в историко-географската област Чеч. Касъка има под 1000 жители. То е едно от малките села в общината, но единственото с естествен положителен прираст на населението. В записки на английски пътешественик , обикалял страната ни през 19 век селото е записано под името Баалък Късактан, което в превод означава „Рибено село”.
 
 
 
Предполага се , че селото е било едно от най-големите в общината и се е простирало от село Осина до Чала. По време на Междусъюзническата война през 1913 година селото е опожарено от 1-ви пехотен софийски полк. Основното училище в Касъка носи името на Христо Ботев, има и целодневна детска градина. В селото функционира читалище - "Васил Левски" с библиотека от 300 тома.
 
 

Преди незапомнени времена селото се е намирало в местността „Старата махала” или „ Стария Късак”. Селският туризъм не е развит, но за в бъдеще местните се надяват да наблегнат и на неговото развитие в региона.
 
още снимки вижте в галерията
 

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре
 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!