Село Гела - област Смолян

село Гела село Гела
В Перелишкия дял на планината Родопите, в подножието на вр. Голям Перелик, вр. Орфей и вр. Турлата е разположено прочутото гайдарско село Гела. 18 километра го дели от курорта Пампорово. На шест километра е от Широка Лъка, близо са село Солища и село Стикъл, хижите Ледницата и Перелик, пещерата Ледницата. За село Гела се знае, че е основано от траките. Било е населявано в древността от най-богатите членове на тракийското племе Беси.
 
 
Древната тракийска крепост „Градище” може да бъде видяна само на 5 километра от селото, където все още има останки от крепостта и от стари римски пътища. Населението на селото е християнско. Има две църкви. По-новата е Св.Богородица, а по - старата Църквата “Света Троица”, намираща се недалеч от Илинденските поляни и се издига върху основите на раннохристиянския манастир. При разкопки през 1905г. са открити основите на църква, оцветена отвътре в синьо, което е показателно за прехода от езичеството към християнството, остатък от култа на траките към слънцето.
 
 
Климатът в Гела е изключително приятен за почивка, а разхождайки се в околностите на селото, човек се наслаждава на красотата на природата, възхищава се на вековните гори. Заради свежия планински въздух и вятъра фион, идващ от Егейско море, престоят в село Гела е изключително полезен, благоприятен и има лечебен ефект върху заболявания, свързани с белите дробове. От хилядолетия всяка година ливадите край с. Гела, събират местните родопски родове по Илинден – първата неделя на месец Август. Край параклиса “Свети Илия”се провежда национално надсвирване с гайди.
 
 
Домакин е самодейният Фолклорният ансамбъл “Манол Радичев”, носещ името на неговия основател и ръководител - Манол Радичев – местен учител, патриот и  родолюбив българин. От създаването си до днес, Ансамбъл “Манол Радичев” изпълнява в най-чист вид музикално-танцови постановки от родопския фолклор. Самодейците събрани от магията на родопската песен, пречистващата сила на родопското хоро и желанието да се запазват традициите и обичаите, ги предават от поколение на поколение. Под звуците на магическия инструмент се извиват кръшни хора, еква планината от глъчка и веселие, от смях и песни. Хората се докосват до магията на планината и родопската каба-гайда.
 
 

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре
 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!