Село Чала - област Смолян

село Чала село Чала
Село Чала се намира в община Борино, област Смолян. 8 километра го делят от общинския център и 56 километра от областния град. Пътят от Борино до Чала е тесен, но асфалтиран и добре поддържан. Селото е разположено на висок връх. От там е дошло и името му - "чал" означава висок връх с пасища.
 
 
Точно заради хубавите пасища, където пасли стадата си и обработвали земите си, на това място е създадено село Чала. Това било след 1912 година, до тогава жителите му населявали село Буйново. В близост до село Чала са туристическите обекти Ягодинска пещера и Дяволския мост. Най-високото място в района е връх Виденица, който е висок 1652м.
 
 
Както самото име показва от  това място се разкриват впечатляващи панорамни гледки, при ясно време стигат и до Беломорието. Върхът представлява интерес за археолозите и туристите. Разкопките доказват наличието на светилище. Местните разказват, че мястото има енергийна сила и лековита вода. От селото до върха има обозначена туристическа пътека.
 
още снимки вижте в галерията
 

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре
 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!