Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

На боб по хайдушки в Солища

На боб по хайдушки в Солища
Бобът по хайдушки е мъжки специалитет. Понякога (за учудване) и силния пол готви с удоволствие и може да сътвори невероятни вкуснотии. Та за една такава ще ви напиша тук. Рецептата е от смолянското село Солища. Демонстрираха ни я през уикенда, по време на празника на селото - Св. Неделя. Бобът по-хайдушки се готви на открито, на огън, в гърне или менче (по родопски - харкума), както някога са го правили хайдутите.
 
Запалва се огъня, измива се хубаво съдчето, в което ще готвим. Взема се боб, най-добре от смилянския. Изчиства се. Залива се с не много вода и се закачва на специално пригодена кука над огъня да къкри бавничко.За да стане хубав боба и да няма после "ароматни" последствия от яденето му, трябва да се изхвърлят няколко води. Като заври водата се изхвърля и се налива нова. Тази процедура трябва да се повтори поне 6-7 пъти през час, за да стане гозбата перфектна, обясняват местните майстор-готвачи.
Приготвянето на вкусотията става бавно, но търпението си заслужава. Въртим се нетърпеливо покрай врящото котле, хвърляме вода подир вода и вече предусещаме апетитния аромат на гозбата. След седмата тя е напълно готова.
Тогава сваляме менчето, хвърляме боба и откачваме от куките апетитно изпеченото чеверме, с цвъртяща златиста коричка. "Ей това е боб по хайдушки", смеят се майсторите. "Хайдутин боб яде ли ?!"
Този боб по хайдушки местните чакат с нетърпение да сготвят цяла година. А в деня на празника на Солища селото потъва в димна пелена. Пред всяка къща огънят гори, а над него се върти по някое агне или шиле.
Приготвянето на чевермето е цяла наука. Лесно може да се опише как става, но само по рецепта, без опит и майсторлък, резултатът не е гарантиран. Ако нямате опит не се захващайте сами с тази сложна и финна дейност. По-добре заложете на майстор-чевермеджия, ако искате да получите онова крехко равномерно изпечено месо с хрупкава коричка, дето се топи в устата.Както вече споменахме печенето на чевермето (бобът по хайдушки) продължава 6-7 часа на бавен огън, за да стане перфектно.
Изчистеното агне/шиле се набучва на специален кол, закрепя се здраво с гвоздеи, а коремът се зашива здраво и плътно, така че вътре да не влиза въздух. "Така се получава вакуум и отвътре месото се задушава, а отвън се пече", обясняват майстор-чевермеджиите.Предните крака се прибират, така че да не изгарят. На няколко места се правят дупки с нож, в които се поставя солта. Закачва се до огъня и започва голямото въртене. Тежка и уморителна дейност, но много приятна. Пропуснах да спомена сред необходимите продукти няколко по-големи галона бира. Те са задължителни. Но не за агнето, а за чевермеджиите.
 
Още в тази категория: На "въртяно" кафе в Златоград »

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

нагоре

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!