Изложба базар на народни занаяти - село Могилица

Изложба базар на народни занаяти - село Могилица Изложба базар на народни занаяти - село Могилица
Изложба базар показва уникалните произведения на родопските занаяти в смолянското село Могилица. Местни занаятчии редовно попълват сбирката с изделията си, каза пред "Смолян днес!"  кметът на селото Митко Чочев. Изложбата разкрива красотата и пъстрите багри на родопските терлици, халища, черги, торби и пана, както и на сувенири и вещи за бита, направени от дърво или желязо от сръчните родопски майстори.
 
 
До ден днешен в селото има хора, които практикуват преминалите през вековете традиционни родопски занаяти. Изложбата базар е създадена по проект на местния Съвет по туризъм и се намира в центъра на селото, непосредствено до кметството. По време на обучението през 2006-2007 г. са обследвани занаятите в региона и са обучени млади хора да ги практикуват.
 
 
Маркирани са занаятчийски работилници, където туристите могат да разгледат и да поработят заедно със занаятчиите. Лятото се радваме на много посетители”, коментира още Чочев. Изложбата базар е постоянно действаща и от нея могат да се закупят автентични произведения на местни майстори.„Имаме намерение да пренесем тази сбирка в Агушевия конак, така базарът ще бъде по- атрактивен за посещение”, заключи кметът на Могилица.
 
 

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре
 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!