Петък, 18 Април 2014 00:00

Село Върбово - област Смолян

Написана от
село Върбово село Върбово снимки: Смолян днес!
Родопското село Върбово се намира на 3км от Широка лъка. Административно се обслужва от община Смолян. Създатели на селото са трима кехаи, дошли от източните Родопи за да се спасят от насилствено потурчване. Най-бележитият от тях е Мерджан кехая. Селото има много заобикалящи го махали. Едни от най-големите са Сливово, Калевища, Преслупа.
 

В селото има много интересни обекти - римският мост в началото на селото, църквата Св. Георги, която впечатлява със своите размери и уникални стенописи, а също така и седемте параклиса, заобикалящи селото и доказващи чисто християнския произход на върбовци. Много интересна е и архитектурата на селото с характерната родопска къща. Землището на селото е обитавано от тракийските племена, за което свидетелстват множеството намерени монети от римската епоха.
 
 
В местността Селището са намерени много глинени съдове и уреди за леене на метали, но мащабни разкопки не са провеждани.
Преди 50 години Върбово наброявало 750 души, но постепенно върбовци са се изселили по всички краища на страната. Днес тук живеят само 10 души. На храмовия празник на църквата "Св. Георги" в селото се събират всички върбовци на курбан за здраве. Върбово е едно китно селце запазило автентичния дух на родопското село. Природата е невероятно красива.
 
 
Прочетена 5378 пъти

You have no rights to post comments

 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Родопа планина. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Родопа планина. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!