Петък, 18 Април 2014 00:00

Село Турян - област Смолян

Написана от
село Турян село Турян снимки: Смолян днес!
Родопското село Турян  живописно е разположено на южните склонове на Кайнадинския рид на 15 км южно от Смолян. Пръснато е в няколко махали. Районът около селото е карстов, скалите са напукани, има множество пещери, голяма част от които неизследвани. На около два километра под него е известната пещера Ухловица. Предполага се, че селото е възникнало от бягащите българи по време на насилственото помохамеданчване на българите от турските завоеватели, в районите на горното течение на река Арда.
 

При строежа на параклиса "Св.Св. Константин и Елена" са открити кости на повече от 2500 години. Датирани са от ранножелязната епоха и са на тракийски вожд, установили учените. Според тях вероятно наблизо е имало светилище.На това място е имало голям манастирски комплекс, който бил опожарен при турското нашествие по българските земи през Средновековието - ХIII-ХIV век.
 
 
Тракийския могилен некропол е подложен непрекъснато под набезите на иманяри. Хората тук се занимават с картофопроизводство, жевонтновъдство и пчеларство. Село Турян чества празника си на Богородица, когато е и храмовият празник на селската църква „Успение на Пресвета Богородица”. Празникът започва с тържествена света литургия и се раздава курбан за здраве и благоденствие.
 

Селото се слави с църквата, която събира слънчеви лъчи и осветявана с енергия от слънчеви батерии. Мюсюлмани и християни са построили този храм с надеждата за по-добър живот. От село Турян може да се стигне по черен път до устието на река Арда и село Кошница за около 40 минути. От там може да се продължи за туристическите маршрути около село Могилица.
 
 

 

Прочетена 5206 пъти

Коментари   

0 #1 Dinko Nenov 23-06-2016 21:43
:lol: най хубавото място

You have no rights to post comments

 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Родопа планина. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Родопа планина. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!