Петък, 18 Април 2014 00:00

Село Кошница - област Смолян

Написана от
село Кошница село Кошница снимка: Смолян днес!
Кошница е планинско село, разположено в дебрите на Родопите. Къщите са се натъкмили в котловината и оформят дъното на голяма кошница, от където дошло и името на селото. Кошница е едно от китните села разположени по горното течение на река Арда или така нареченото Ардинско корито. В близост са селата Смилян, Могилица, Арда. И тук региона се развива успешно туристически и предлага добри условия за пешеходен, велосипеден, пещерен, конен, ловен и риболовен туризъм.
Предлагат се добри условия за отдих и почивка. До реката е изграден къмпинг "Трошачката", който предлага всички удобства.Многобройни са природните феномени в района на село Кошница. Един от тях е преходната пещера "Калето", която представлява огромен скален свод, водещ към върха, където са останките от стара крепост. Крепостта известна под името „Калето” се намира на атрактивен скален връх южно от селото. Тя е частично проучвана през 70-те години на миналия век. Според изследванията, съоръжението е византийско и датира от 6-и век.
От село Кошница след по-малко от 200 м пътеката води туристите до пещерата “Трите точки”. Тя е пропастна и влизането в нея става само с водачи-спелеолози и специална екипировка. На 1,3 км след село Кошница е изходният пункт на туристическият маршрут "“Гарга дере". След кратък преход по планинска пътека се стига до пещерата Голубовица. Тя е водна пещера с подземни езерца и поток. Несъмнено най-голямата атракция в района е пещерата Ухловица, която се намира на 2 километра от село Кошница. Включена в 100-те национални туристически обекта, тя е една от най-старите в региона и най-богатите на пещерни образувания пещери в България.
Предизвикателство са 180 железни стъпала до входа й и 288 стъпала вътре. Пещерата има зала на пропастите и завършва с 4 красиви езера, които рано през пролетта се пълнят с вода. Към най-голямото езеро се спускат каменните струи на Брилянтния водопад.Природата в продължение на векове е създала една причудлива гледка по пътя за село Кошница - скала с формата на череп. Малкото на брой жители на село Кошница с желание посрещат гостите на селото и предлагат гостоприемството си в уредените частни къщи за отдих и почивка.
още снимки вижте в галерията
 
Прочетена 3178 пъти

You have no rights to post comments

 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Родопа планина. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Родопа планина. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!