Logo
Печат на тази страница
Понеделник, 29 Август 2011 00:00

Скални ниши - село Ночево

Написана от
Скални ниши - село Ночево Скални ниши - село Ночево снимки: Смолян днес!
Източните Родопи крият мистерията на множество скални масиви с издялани в тях трапецовидни скални ниши. В повечето случаи те са изсечени на високи скали. Такива са и скалните ниши край село Ночево. Намират се близо до махала Еминчауш на селото. Тесен асфалтиран път, който се отклонява от пътя Асеновград - Кърджали ни отвежда до малкото село. В един момент пътят се разклонява. Единият слиза надолу и ни води до въпросната махала.
 
 
Другият продължава нагоре към центъра на селото. На този разклон има и малка стара саморъчно написана табела указваща посоката на забележителността. Стигаме до края на асфалта на махалата и от живущите там разбрахме, че скалите са съвсем близо, само на около 500 метра. Цялата местност е скалиста, а насреща се откроява боровата горичка през,  която трябва да минем, за да стигнем до нишите.
 
 
Обикаляме скалата от всичките й страни, за да не пропуснем нищо. Така открихме и пещера тип утроба с типичната й форма , която беше пълна с прилепи. Гледката беше впечатляваща. Както на всички такива места, които сме обиколили, посядаме на камъните и пренасяме мислите си за предназначението на откритите хиляди паметници на древната тракийска култура – скални светилища, могили, пeщери, долмени, крепости и др.
 
още снимки вижте в галерията
 
 
{hotspots hotspot=90}
Прочетена 4094 пъти
"Родопа планина" е част от информационния портал Смолян днес! Copyright © 2017 Смолян днес!. All rights reserved.