Logo
Печат на тази страница
Неделя, 10 Юли 2011 00:00

Светилище на нимфите и Афродита - село Каснаково

Написана от
Светилище на нимфите и Афродита - село Каснаково Светилище на нимфите и Афродита - село Каснаково снимки: Смолян днес!
Светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково не е много известно на туристите, но пък е интересно място за посещение. Движим се по международния път Хасково - Пловдив. Само след 9 километра от Хасково стигаме до Каснаково. И след още километър по новоизграден път, следвайки табелите е паркинга, където оставяме автомобила. От там алея ни отвежда до информационния център на обекта. Района е много добре изграден и удобен за посетителите. Служебното лице в информационния център ни посрещна много радушно. 
 
 
Жената с удоволствие ни запозна с това, което ни предстоеше да видим и търпеливо ни разказа любопитната легенда свързана със светилището. То се намира на обширна поляна до обилен карстов извор. В едната си част поляната е обградена в полукръг от варовикови скали. От тези скали се процеждат изворчетата и се събират в 3 басейнчета.  Хладината, която носят изворите и сенките на израстналите дървета правят мястото приятно за разходка и отмора. Тръгваме си от светилището, но дълго време още интересната легендата беше обект на коментари от компанията ни.
 
 

Легендата:
"В края на ІІ в. от н. е. римският император Марк Аврелий подарява на своя пълководец от тракийски произход Тит Флавий парче земя в околностите на днешното село Каснаково. Там край едно синьо поточе на върха на един хълм, потънал в зеленината на тракийските цветя се намира светилището на нимфите. От дълбока древност се знае, че там вечер танцуват нимфите - безкрайно красиви в белоснежните си воали, под които прозират стройните им тела. Легендата гласи, че ако жените пият от изворчето водa, те зачеват по-лесно и раждат красиви мъжки рожби - деца на непокорна Тракия. Ето това място получил римският военоначалник за тридесет години вярна служба на императора. Когато видял светилището, той не разбрал каква сила го притегля към него, но решил да построи храм на Афродита - богинята на любовта - в чест на своята жена Клавдия Монтана. Когато строителството започнало , всяка вечер Тит Флавий сънувал чуден сън. Явявала му се най-красивата от нимфите и му предлагала своята любов. Военоначалникът се събуждал под въздействието на съня си със замаяна глава. Започнал да отслабва. Появили се сенки под очите му. В деня на откриването на храма пред насъбралото се множество нимфата се появила на яве. Всички ахнали и паднали на колене пред божественото създание. Само тракиецът останал прав. "Ела при мен и аз ще те даря с неземна радост и безсмъртие!" - прошепнала му нимфата. Сякаш нежен звън докоснал душата му. Сърцето трепнало, но коравият войн, кален в много битки бързо се съвзел и отговорил: "О, най-красива от красивите! Безкрайна е твоята щедрост, но аз оставам при жена си, която ме чакаше вярно в продължение на тридесет години, докато воювах за славата на императора!".От този момент хората нарекли това място светилището на каменната нимфа."
 
още снимки вижте в галерията
 
 
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ
 
{hotspots hotspot=85}
Прочетена 2987 пъти
"Родопа планина" е част от информационния портал Смолян днес! Copyright © 2017 Смолян днес!. All rights reserved.