Logo
Печат на тази страница
Събота, 19 Април 2014 00:00

Село Жребово - област Смолян

Написана от
село Жребово село Жребово снимки: Смолян днес!
Село Жребово е малко родопско селце в полите на Родопите. Намира се на 33 км от общинския център Девин и на 52 км от областния град Смолян. Населението на селото наброява под 200 души - много мили и гостоприемни родопчани. Според преданията, името си селището получило от преминаващи преди години  юруци, които заминавайки за Беломорието, забравили по тукашните земи малко конче, което напролет ги посрещнало, като пораснал жребец.
 
 
 
За историята на селището говорят и намиращите се около селото останки от средновековно селище в местността “Каурчан”. На 3-4 км от селото се намира резерват “Шабаница”, създаден с цел опазване на вековни букови и смърчови гори. Резервата се обитава от благородния елен и глухара. Запазената девствената природа и богатството на природни забележителности определят село Жребово, като привлекателно място туристическа дейност.
 
 

Интерес представлява скалното образувание Фатматски камък, две неблагоустроени пещери в местността “Горния дол”, една от които с естествен извор. Стръмните скали в местността “Гарванов камък” са подходящи за скално катерене. Домовете на малкото селце са винаги отворени за гости, а широките души на родопчани ще посрещнат с любов и уважение всеки решил да се наслади на почивката в този край на планината.
 
още снимки вижте в галерията
 
 
Прочетена 2347 пъти
"Родопа планина" е част от информационния портал Смолян днес! Copyright © 2017 Смолян днес!. All rights reserved.