Logo
Печат на тази страница
Събота, 19 Април 2014 00:00

Село Брезе - област Смолян

Написана от
село Брезе село Брезе снимки: Смолян днес!
Родопското село  Брезе, с административен център град Девин е разположено високо над пътя между Широка лъка и Девин, по южните склонове на рида Чернатица. Смесените гори по билата с тъмния си цвят са дали името на рида. Според легендите селото е основано от преселници от село Гела, които първоначално се установили в местността Брезово - над село Беден, но били прогонени по сегашните земи. До селото се стига по стръмен криволичещ над урвите път.
 
 
 
Разположено високо на около 1300 метра надморска височина, за брезенчани основен поминък е животновъдството и картофопроизводството. В селото живеят над 500 души в запазените старинни каменни къщи. Някои от тях и сега търсят препитание от картофените ниви, други по строителните обекти извън селото. Училището до скоро било посещавано от ученици, но вече пустее. В село Брезе няма джамия, няма и църква. Започнат е строеж на църковен храм в селото, но той все още не е довършен.
 
 
 
Голяма част от населението е приело християнската вяра, но дори и тези, които не са се покръстили спазват християнските традиции. Местностите в околностите носят имена на християнски светци - връх "Свети Никола", "Света Елена", има новоизграден параклис в местността “Синора”.Ридът Чернатица е изграден от мраморни и гранитни скали. В планинските гънки сред вековните гори се намират чудновати природни образования - пещери, скали, скални мостове и други природни феномени.
 
 

Тук е неразработена пещера в местността “Каров мост”. Открити са останки от средновековно селище и некропол на връх “Свети Никола”.Голямото богатство на селото са лечебните топли минерални извори, извиращи на около 5 км южно от него в местността Беденски бани. Регионът на село Брезе е с добри климатични условия - мека зима, прохладно лято, много слънчеви дни, въздухът е свеж и приятно прохладен - всички услволия за развитието на селският еко-туризъм.
 
още снимки вижте в галерията
 

 

 
Прочетена 5907 пъти
"Родопа планина" е част от информационния портал Смолян днес! Copyright © 2017 Смолян днес!. All rights reserved.