Logo
Печат на тази страница
Неделя, 18 Април 2010 00:00

Изложба базар на народни занаяти - село Могилица

Написана от
Изложба базар на народни занаяти - село Могилица Изложба базар на народни занаяти - село Могилица снимки: Смолян днес!
Изложба базар показва уникалните произведения на родопските занаяти в смолянското село Могилица. Местни занаятчии редовно попълват сбирката с изделията си, каза пред "Смолян днес!"  кметът на селото Митко Чочев. Изложбата разкрива красотата и пъстрите багри на родопските терлици, халища, черги, торби и пана, както и на сувенири и вещи за бита, направени от дърво или желязо от сръчните родопски майстори.
 
 
До ден днешен в селото има хора, които практикуват преминалите през вековете традиционни родопски занаяти. Изложбата базар е създадена по проект на местния Съвет по туризъм и се намира в центъра на селото, непосредствено до кметството. По време на обучението през 2006-2007 г. са обследвани занаятите в региона и са обучени млади хора да ги практикуват.
 
 
Маркирани са занаятчийски работилници, където туристите могат да разгледат и да поработят заедно със занаятчиите. Лятото се радваме на много посетители”, коментира още Чочев. Изложбата базар е постоянно действаща и от нея могат да се закупят автентични произведения на местни майстори.„Имаме намерение да пренесем тази сбирка в Агушевия конак, така базарът ще бъде по- атрактивен за посещение”, заключи кметът на Могилица.
 
още снимки вижте в галерията
 
Прочетена 2980 пъти
"Родопа планина" е част от информационния портал Смолян днес! Copyright © 2017 Смолян днес!. All rights reserved.