Logo
Печат на тази страница
Неделя, 13 Март 2011 00:00

Крепост Устра - село Устрен

Написана от
Крепост Устра - село Устрен Крепост Устра - село Устрен снимки: Смолян днес!
„Крепост Устра – 1 км” – това пише на кафявата табела в началото на село Устрен, което се намира в община Джебел, област Кърджали. Разположена е на най-високата част на стръмен връх и от нея има добра видимост на голямо разстояние. Местните хора ни казаха, че е на около 2-3 км от селото. Те знаят по-добре. Когато тръгнахме по черния път нагоре, си мислихме, че ще стигнем бързо, но не познахме. Тръгнахме от асфалта около 13:45, и макар да не е толкова стръмен пътя (даже до някъде може да се стигне и с джип), не е обозначен както трябва, затова има вероятност да се объркаш, но ако вървиш само нагоре, ще се оправиш.
 
 
Около 14:30 бяхме на едноименната хижа, която работи целогодишно,  като предварително трябва да се обадите на хижаря, който живее в близкото село.  Според надписа там, крепостта се намира на 300м нагоре от хижата, но според нас мерникът им е развален. И пак пътеката не е обозначена, но можеш да се ориентираш по оформената пътека в гората. Един съвет -  не ходете там преди Април – Май, защото има още сняг и пътеката не се вижда много добре. И след повече от 40 минути лутане из стръмната гора, най-после намерихме прословутата Крепост Устра. Но всичкото това лутане си струваше. Гледката беше невероятна. У всеки възниква мисълта как са построили крепостта върху това стръмно и непристъпно място.
 
 
От нея са запазени каменни стени и основите на много от помещенията и кулите. Устра е построена през 10 век, за да бъде охраняван минаващият от там търговски път.  Предполага се, че е завзета от българският цар Симеон I, а след  неговата смърт крепостта трайно остава във византийски ръце. Около 15:30 тръгнахме надолу по пътеката, но вече знаехме къде да вървим и бяхме облекчени, че вървим само надолу, защото бяхме изморени. И вече в около 16:30 бяхме на асфалта. Цялото приключение ни отне малко по-малко от 3 часа – при това без екипировка, с лутането, със спиране за снимки, и в неподходящо време.
 
 
Най-препоръчително е да се посещава крепостта след началото на Май, защото преди това по пътеката има сняг и е по-трудно за ориентиране. Препоръчително е също да сте екипирани с удобни дрехи и туристически обувки. Крепостта Устра, наричана още Родопския Царевец е поредното място в България, което си заслужава да се посети.  Когато се изкачиш там горе, когато застанеш на върха на крепостта усещането е много силно. Гледката от видяното на самата крепост и разкриващата се гледка на околността е впечатляваща. Високо е, страшно е, красиво и вълнуващо.
 

още снимки вижте в галерията

 

 

Прочетена 3032 пъти
"Родопа планина" е част от информационния портал Смолян днес! Copyright © 2017 Смолян днес!. All rights reserved.