Logo
Печат на тази страница
Четвъртък, 15 Април 2010 00:00

Крепост Козник - село Рибница

Написана от
Крепост Козник - село Рибница Крепост Козник - село Рибница снимки: Смолян днес!
Крепостта Козник е разположена над град Рудозем, който се намира в югоизточната част на Западните Родопи, в Смолянска област. Намира над един от основните пътища, които в древността е свързвали Тракия с Беломорието, а сега от там ще преминава трансграничен път свързващ  България с Гърция. Крепостта "Козник" е част от цялата крепостна наблюдателно-охранителна система на Родопите. С подобно предназначение са били крепостите Беаднос при село Беден, Аетос над Смолян, Момчиловата крепост край Подвис, Асенова крепост и др. По време на турското робство крепостта е наричана от турците – Кечи кая (Кози камък, Козя скала). По време на проучванията са разкрити източният зид на крепостта с дължина 50 м и дебелина 1 м, вход с големина 2 метра и други постройки, които са опожарени.
 
 
Археолозите са се натъкнали на бронзова гривна от XII - XIII в., железен нож и множество керамика. До крепостта се стига по екопътеката “Кечи Кая” – “Козник” с дължината 4 км. Пътеката се намира на 5 км. от град Рудозем, като до село Рибница пътят е асфалниран, но от там до началото и остават 2 километра черен път.
В началото на маршрута има паркинг, беседка с барбекю, чешма и всички условия за отдих. Изкачването до крепостта трае около 40 мин пешеходен преход по доста стръмен терен. Пътеката е добре обозначена с указателни табели. Минава се през крепостта "Козник", заобикалят се скалите "Двамата братя", продължава на североизток в посока село Върба (община Мадан) и към скалното образувание "Главата". От там маршрутът тръгва надолу към изходната си точка.
 

На пет от най-живописните места по протежението на пътеката са обособени места за отдих с пейки с навеси, които лятото пазят от парещото слънце. Първата  е разположена под скалите на около 1 км. от началото, следващата е над крепостта, а последната е преди скалата наречена "Главата",  там над нея е направена и беседка за почивка. От всичките места за почивка се разкриват невероятно красиви гледки към долината на река Арда и община Рудозем.
още снимки вижте в галерията
 
Прочетена 3054 пъти
"Родопа планина" е част от информационния портал Смолян днес! Copyright © 2017 Смолян днес!. All rights reserved.