Четвъртък, 17 Април 2014 00:00

Град Неделино - област Смолян

Написана от
град Неделино град Неделино снимка: Смолян днес!
Неделино е разположено на двата бряга на едноименната река Неделинска. Намира се на 15 км от гр. Златоград, на 30 км от гр. Ардино и на 60 км от областните центрове Смолян и Кърджали. Гордост на града са върховете Свети Илия и Света Неделя. Според поверието Илия и Неделя били брат и сестра, живеели през турско робство. Те отказали да приемат исляма и били изгорени на клада. На връх Света Неделя на всеки 6 май — Гергьовден или Адрелес (както се нарича празникът в Неделино) се организира малък събор. Едно от първите имена на Неделино е Узундере (дълго дере).
По исторически данни градът е формиран от скитнически племена наречени "мечкари", които обитавали района на Южна България и извършвали различни по вид услуги- ганосване, изработване на дървени сечива и посуда, вкл. гадаене. След опит за заселване в с. Старцево са прогонени на 4км. в северна посока и през долината на река Неделинска, където решават да се заселят за постоянно. С годините се формира и сегашният град Неделино, основан през 1607 година. В града няма възможности за работа или нови работни места.
Младите хора за съжаление нямат много голям избор и повечето се ориентират към столицата на България. Местното население се препитава предимно от отглеждането на тютюн. Животновъдството не е добре развито, отглеждат се предимно кози, крави и магарета, свине. В близост до града няма големи заводи или производства.
Населението е съставено от различни български етнически групи и общности, мюсюлманска общност от помаци  изповядващи ислям и християнска общност, изповядващи източно-православие. Неделино е известен със своя "Неделински двуглас". Това е специфично пеене, което не съществува никъде другаде и се пее на кварти и секунди. Николай Кауфман пръв открива явлението "Неделински двуглас" и пръв пише статии за него. Едни от най-изявените изпълнителки на Неделинския двуглас са сестри Георгиеви, сестри Хаджиеви и сестри Чакърови. В града традиционно се провежда международен събор през началото на септември. Той се посещава както от българи, така и от гости от различни страни предимно от Гърция.
 Неделино разполага с много добри спортисти, най-големи изяви имат състезателите по джудо, като клубът по джудо в Неделино е с повече от 25-годишна история. Негов основател е Митко Личев, който още е треньор в клуба. В своята колекция от медали клубът има няколко от балканиади, и няколко европейски първенства — сред тях 50% златни.
 
 
Прочетена 3676 пъти

You have no rights to post comments

 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Родопа планина. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Родопа планина. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!