Четвъртък, 17 Април 2014 00:00

Град Чепеларе - област Смолян

Написана от
град Чепеларе град Чепеларе снимка: Смолян днес!
Чепеларе е малко градче с около 9 000 човека. Чепеларе е градът с най-голяма надморска височина в България – 1100 метра. В последните години той се утвърждава като един от ски-курортните центрове в България. Чепеларе отстои на 9 км от Пампорово и на 20 км от Смолян, отстои на 245 км. югоизточно от столицата София. Отвсякъде градът е заобиколен от красиви вековни смърчови и борови гори и поляни. Река Чепеларска пресича града събирайки водите на Янчовата, Камбурската и Сивковската река. През града минава основната пътна артерия на Родопите – шосето Пловдив-Смолян.
 
 
 
 
В миналото хората са се занимавали основно със скотовъдство. Лятото стадата пасели в околните пасища на Чепеларе, а през зимата овчарите ги подкарвали към Беломорието. След съединението на Княжество България с Източна Румелия границата с Турция била затворена. Било невъзможно да се стигне до Беломорието. Тогава чепеларци изклали голяма част от добитъка си и били принудени да посегнат на гората, за да осигурят пасища за останалите си животни. През периода 1879-1886г. в околностите на Чепеларе били унищожени над 30 000 декара иглолистни гори. Това е най-голямото унищожаване на гори в историята на Родопите. Днес градът залага на туризма, дърводобива и дървообработка.Чепеларе има дълги традиции в зимните спортове и почти във всеки национален отбор на България в зимните спортове има представители на град Чепеларе. 
 
 
 
 
До преди няколко години тук се намираше най-доброто, за зимни спортове, спортно училище в България. Безспорният връх на Чепеларе и България в белите спортове бе на 9 февруари 1998г. в Нагано (Япония) на Зимните олимпийски игри. Родената в Чепеларе състезателка по биатлон Екатерина Дафовска, спечели по безапелационен начин титлата в дисциплината 15 км. биатлон. В града има два големи хотела, както и десетки уютни малки семейни хотелчета и квартири, множество ресторанти и механи предлагащи вкусни родопски гозби. В града, покрай пистата “Мечи Чал” и в хотелите, има ски- гардероби, които предлагат ски, сноуборд и шейни.
 
 
 
На пистата “Мечи Чал” редовно се провеждат републикански и международни състезания по сноуборд и ски. Чепеларския сноуборд клуб е един от водещите в България. През лятото Чепеларе също е привликателно място за туристите.  Много удобен изходен пункт за туристически преходи из Западните Родопи - Рожен, Хайдушки поляни, Кръстова гора, Пампорово, Широка Лъка, Чудните мостове и др.  Тук е и музея на ските и ски спорта. В Чепеларе се намира и единственият в България музей на пещерите. В него са изложени документи, снимки и скални образувания от родопския карст. Музеят е истински храм за запалените пещерняци.
 
 
Прочетена 3239 пъти
Още в тази категория: « Град Рудозем - област Смолян

You have no rights to post comments

 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Родопа планина. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Родопа планина. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!